Quantcast
Channel: Finanskompetens
Viewing all 97 articles
Browse latest View live

Ett smakprov ur Finanskompetens kundmötesträning

$
0
0

Vi samlade ett gäng rådgivare från olika institut till ett seminarium på temat ”Så får du framgångsrika kundmöten”. Jonas Davidson Vitell, uppskattad lärare och tränare på Finanskompetens kundmötesträningar, bjöd på en kortversion av vår kundmötesmetodik. Själva essensen av den är att man gör en noggrann behovsanalys som leder fram till ett skräddarsytt råd.  I analysen ska du ta reda på vad det egentligen är som är riktigt viktigt i kundens liv.

För de allra flesta människor är pengar ett medel och inte ett mål i sig. För att kunden ska öppna sig för dig och vilja prata om vad som är viktigt i livet, måste du visa att du verkligen är intresserad, att du är en aktiv lyssnare som ställer initierade följdfrågor.

Under seminariet introducerade Jonas nya begrepp som till exempel varmprat, som inte helt oväntat är kallpratets motsats. När kunden under det inledande småpratet ger ledtrådar till det som är betydelsefullt i hennes liv ska du haka på med följdfrågor. Det leder dig rakt in i behovsanalysen och kundens hjärtefrågor.

Seminariet var mycket uppskattat. Som en rådgivare sa när hon gick ”Nu har jag tre kundmöten idag. Då tänker jag testa flera av de saker vi pratat om!”

Du som inte hade möjlighet att vara med, bjud gärna in oss så kommer vi och håller ett inspirationsseminarium på ditt företag.

Här kan du läsa mer om utbildningen Kundmötesträning för finansiella rådgivare.


Ranking av Sveriges bästa Private Banking i Privata affärer

$
0
0

I senaste numret av Privata Affärer publiceras resultatet av tidningens ”mystery shopping”, där man testat olika privatbanker. 135 kundbesök har gjorts hos 9 olika aktörer.

Kriterierna som användes i undersökningen var bokning, uppföljning, information, struktur, upplevelse och material. Handelsbanken kom 1:a före Ålandsbanken och Swedbank. Längst ner i listan återfinns Nordea och SEB. Carnegie som toppade undersökningen förra året halkade ned till 5:e plats.

mats

Vad kan man då dra för slutsatser? Eftersom undersökning avser nya kontakter och inte befintliga kunder, så blir detta i första hand ett betyg på själva säljprocessen hos respektive organisation. Det är alltså inte ett test på hur det verkligen är att vara kund på de olika bankerna och vilka mervärden som en bank kan ge sina kunder över tid. Det är ungefär som att söka ny skola till sina barn. Man bokar kanske upp möten med rektorn eller läraren, får en presentation av lokalerna och hur man arbetar för att nå sina mål. Men hur mycket säger det egentligen om hur mitt barn kommer att trivas och utvecklas i klassen?

Är det ändå inte intressant hur man uppfattas av potentiellt nya kunder?

Självklart! En välfungerande säljprocess och att man tar emot nya kunder på ett trevligt och effektivt sätt, är av avgörande betydelse. Sen kan man alltid säga att det var fel på undersökningen eller skylla på att enstaka personer underpresterade.

Här finns dock stor anledning för alla banker, både i toppen och i botten, att analysera sina olika delbetyg och fundera om just detta är ett område man skulle kunna förbättra sig.

Oavsett om det handlar om Private Banking eller andra affärsenheter inom t.ex. en bank, så är det den här typen av utmaningar som vi på Finanskompetens gillar och dessutom är riktigt bra på. Ihop med kunden bottnar vi analysen, hittar rätt kompetens- eller affärsutvecklande medicin och genomför olika insatser i praktiken.

Även om nykundsprocessen är väldigt viktig, vill vi ändå hävda att det värde och den kundupplevelse man får när kundrelationen väl är igång, är allra viktigast. Det är då det avgörs om din första känsla för företaget stämde och om de med sina resurser kan bidra till en positiv utveckling av din ekonomi. Då sätts processer, metodik och medarbetarnas kompetens på prov – det är den verkliga utmaningen.

Även här är vi på Finanskompetens är en riktigt vass samarbetspartner till banken och kan hitta de rätta insatserna för både ledning, chefer och medarbetare. När vi lyckas tillsammans så blir de befintliga kunderna ännu nöjdare, utflödet minskar och då kommer de nya kunderna att strömma till av bara farten.

Läs mer:

Private bankers tränar kundmöte i skarpt läge

Ett smakprov ur Finanskompetens kundmöteträning

Vi testar spar-appar!

$
0
0

Nu sätter vi på oss kundglasögonen spänner fast säkerhetsbältet och provkör fintech-appen TINK!

TINK är en gratistjänst som hjälper dig att hålla koll på dina utgifter, genom att samla information från bankkonton och bankkort. Det finns också en funktion som skyddar dig mot ID-kapning och kortbedrägerier. Du loggar in med Mobilt Bank-ID och laddar hem dina senaste betalningsuppgifter från de olika konton du önskar ska var med. TINK kategoriserar sen dina utgifter automatiskt till ca 70 %, men för att få en ännu bättre kategorisering av utgifter får man lägga några minuter. Det har man igen för när dessa utgifter återkommer, känner systemet igen dem och kategoriserar automatiskt.

Med överskådliga diagram ser du exakt vad du själv eller familjen lägger pengarna på. Under fliken händelser finns bra vägledning på de större utgifterna snyggt beskriven med trevlig grafik. Det finns också möjlighet att skapa budget för olika utgiftskategorier.

Till en början kändes det inte så användarvänligt, men när vi väl prövade gick det ganska lätt. Det du vinner är att löpande få feedback på hur du ligger till i förhållande till budget per vecka eller månad. Det finns även möjlighet att göra betalningar och överföringar från dina bankkonton. Det kändes faktiskt enklare än att sköta betalningarna från den ordinarie bankens egen app.

Slutsatsen är att TINK känns som en grym tjänst för den som verkligen vill ha koll på sina och familjens utgifter. Det blir ett bra stöd när man sätter sig ihop med familjen och kommer överens om vilka delar man behöver spara in på för att ha möjlighet att göra det man verkligen vill i livet. Det kan också hjälpa föräldrar att lära ut privatekonomi till sina barn.

Men… för att gilla en sån här app i längden behöver man dock vara lite ekonominördig. Den i familjen som värderar shoppingen högre än sparandet kommer nog inte att bli en långvarig användare av TINK.

Som rådgivare i Bank, hur ska man förhålla sig till TINK nu när flera hundratusen kunder redan använder tjänsten? Så länge din egen bank inte erbjuder någon liknande bra lösning för att hålla koll på sina utgifter, så är det nog bäst att bejaka denna utveckling. Testa själv och se om du gillar det!

I nästa test tittar vi närmare på Dreams!

Fintech och banker – vad är det som händer?

$
0
0

Sverige och inte minst Stockholm känns som rena Klondyke när det gäller jakten på nya heta fintechbolag. Techkulturen växer sig allt starkare i kölvattnet av framgångarna med Spotify och Klarna, och investerare kastar sina pengar över de nya satsningarna som om det vore år 2000 igen. Vad är det som händer och varför händer det här just nu?

Hur kan egentligen enskilda appar vara något vettigt och vem orkar i längden vara kund hos olika appföretag? Det verkar ju krångligt!

Svaret är att den tekniska utvecklingen har gått fort. Via Mobilt Bank-ID kan numera bankkunder enkelt ge tredjepartsleverantörer (appar) tillstånd att hämta kundens uppgifter om lån, sparande och betalningar från den bank eller de banker som kunden använder. EU:s betalningsdirektiv PSD2 som införs 2018 kommer att driva på utvecklingen ännu mer. Bankerna har inte längre monopol på kundernas kontoinformation och betaltjänster.

För kunderna finns egentligen bara fördelar med utvecklingen. Man kan behålla sin bank och ändå enkelt nyttja de nya tjänsterna. Man kan få en bra överblick över hela sin privatekonomi oberoende av på vilka banker eller fondbolag man har sitt sparande eller lån. Något som bankerna sällan klarar idag. Med en notis i mobilen om ett lägre pris på ett bolån kan kunden byta bolån med ett klick i mobilen. Dessutom paketeras tjänsterna i en mer kundanpassad miljö.

Utvecklingen innebär såklart stora utmaningar för de stora bankerna. Den personliga relationen med kunderna kommer att bli allt viktigare, men det kommer inte att räcka om inte bankerna snabbt anpassar sina egna digitala erbjudanden till den nya verkligheten. Millennials och de som växer upp idag kommer att vara ännu mer digitala och mobila.

Om (eller när) Google, Apple eller Facebook ger sig in i matchen, finns en risk att bankerna tappar relationen till sina kunder. I alla händelser kommer konkurrensen från de nya apparna att bidra till prispress, särskilt inom områden med hög marginal som fondsparande.

Som bank måste man nu hitta nya sätt att möta kunderna digitalt, på distans och i verkligheten – och att verkligen leverera ett värde. Bankerna är på god väg men här har de nya fintechbolagen med sina appar ett försprång när de designar lösningar utifrån kunden och inte utifrån bankens produkterbjudanden.

Skatteutbildning för rådgivare

$
0
0

Olle Hernell, Finanskompetens

”Förlorare är de med en månadslön på 37 000 kronor, köper nya vitvaror från en sverigebaserad handlare och vill köpa en flaska vin till maten. Vinnare är de som ska sälja sin villa och köp en bostadsrätt med promenadavstånd till reklamjobbet och som renoverar tvättmaskinen och sandalerna av läder istället att köpa nytt.” säger Finanskompetens skatteexpert Kent Andersson apropå skattenyheterna som träder i kraft 2017.

Just nu arbetar vi med att uppdatera vår utbildning Skatt för Rådgivare, med de förändringar som skett och nyheter inom skatteområdet som införs till 2017.
Utbildningen fyller då fyra år och varje år genomgår ett stort antal rådgivare utbildningen, framför allt i SEB, som var beställare av utbildningen.

Varför är det viktigt?

– Finansiella beslut får ofta skattemässiga konsekvenser, som man behöver känna till och ibland agera på. Många av de rådgivare som vi möter vill lära sig mer om skatt för att kunna agera mer professionellt och ge bättre service till sina kunder. Det handlar absolut inte om att ge skatteråd, vilket finansiella rådgivare oftast inte får, utan mer om att vara medveten om de viktigaste konsekvenserna vid olika ekonomiska händelser, berättar Olle Hernell på Finanskompetens.

– För att bara ta några exempel så blir skattefrågor aktuella när kunderna säljer fonder och värdepapper, liksom vid bostadsförsäljning och pensionssparande. Som företagsrådgivare vinner du också på att förstå skatteregler för olika bolagsformer och i deklarationstider har kunderna extra många frågor som de förväntar sig att rådgivarna ska ha koll på.

Skatteutbildningen tar alltså fasta på det som är viktigt och relevant inom skatt i rollen som finansiell rådgivare. Beskattning, kopplat till sparande, pension och boende, är centrala områden. Likaså att ge rådgivarna en känsla för hur skattesystemet i stort är utformat, för att de ska förstå hur olika ekonomiska händelser leder till skattekonsekvenser för deras kunder.

– Utbildningen ska ses som en grund- och uppdateringsutbildning för både privat- och företagsrådgivare. Det är möjligt att enbart ta del av det som är relevant för privat- respektive företagsmarknaden. Utbildningen kan också nyttjas i det dagliga arbetet, när man behöver hitta specifika fakta och information. Utbildningen består därför av tester, faktaunderlag, e-learning och övningsuppgifter, säger Olle.

Vill du veta mer om denna utbildning, kontakta Peter Laudon Meyer.

Skatt för rådgivare, privat

Skatt för rådgivare, företag

Vad händer just nu när det gäller den nya bolånelagen?

$
0
0

Lagstiftning som genomför det s.k. bolånedirektivets krav skulle ha varit införda i svensk rätt redan i mars 2016. Lagstiftningsarbetet blev således försenat – men i mitten av juli 2016 överlämnades äntligen propositionen från regeringen till riksdagen. Finansinspektionen kom därefter i mitten av september med sitt förslag på allmänna råd och föreskrifter för att komplettera den nya lagstiftningen. Den nya lagstiftningen och Finansinspektionens regler trädde sedan i kraft den 1 januari 2017.

Under de senaste åren har flera åtgärder vidtagits för att stärka konsumentskyddet och för att minska de strukturella risker som är förenade med hushållens skuldsättning på bolånemarknaden.

Genomförandet av bolånedirektivet är ännu ett steg i regeringens arbete med att se till att den svenska bolånemarknaden fungerar bra och innehåller en rad åtgärder för att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden. Man vill samtidigt minska problem med överskuldsättning.

Den nya lagstiftningen innebär förändringar i befintlig lagstiftning, huvudsakligen i konsumentkreditlagen, som bl.a. innebär att konsumenten ska få tydligare information, bättre insyn i hur räntan bestäms och minst sju dagars betänketid att överväga ett erbjudande om en bostadskredit. Konsumenten ska också få ett förslag till en individuell amorteringsplan.

Vidare införs en ny näringsrättslig lag om verksamhet med bostadskrediter. Lagen innebär bl.a. att näringsidkare som lämnar eller förmedlar bostadskrediter ska behöva tillstånd och stå under tillsyn och ha personal med tillräcklig kunskap och kompetens. Lagen innebär även skärpta regler för rådgivning avseende bostadskrediter, t.ex. införs ett förbud för den som utger sig för att lämna oberoende rådgivning att ta emot ersättning från någon annan än konsumenten. Vissa delar av den nya lagens krav, t.ex. avseende uppförande och ersättningssystem, kunskap och kompetens, informationskrav, fastighetsvärdering, rådgivningstjänster gäller även banker, men då endast verksamheten med bolån. Reglerna avseende tillsyn och ingripanden gäller dock inte för banker som ju redan är tillsynade under lagen om bank- och finansieringsrörelse.

De nya reglerna är, med några undantag t.ex. konsumentens rätt att begära en individuell amorteringsplan, tillämpliga endast på kreditavtal som ingås efter 1 januari 2017. Lagen har således inte någon retroaktiv verkan på redan ingångna kreditavtal.

Kreditförmedlare och de kreditgivare som behöver tillstånd kommer kunna driva verksamheten med kreditgivning avseende bolån vidare utan nytt tillstånd fram till 1 januari 2018, dvs. man får ett år på sig att skaffa tillstånd. Det är därför angeläget för de företag som avser att fortsätta driva sin verksamhet ett år efter det att den nya lagen trätt i kraft i tid ansöker om tillstånd från Finansinspektionen.

Samtliga företag som bedrivit bolåneverksamhet före den 20 mars 2014 får ett år på sig att uppfylla de nya kraven på kunskap och kompetens, dvs. fram till 1 januari 2018. Finansinspektionens föreskrifter om kunskaps- och kompetenskrav stadgar också att personal med minst tre års dokumenterad yrkeserfarenhet ska kunna påvisa tillräcklig kunskap och kompetens genom erfarenhet under en övergångsperiod fram till den 1 januari 2020.

ÅKU 2017

$
0
0

SwedSec erbjuder yrkesrollsanpassade tester och därför är numera också ÅKU anpassat till yrkesroller, för att göra det mer relevant för fler.

Nytt för ÅKU 2017 är att ytterligare en yrkesroll lagts till; nämligen de som arbetar med bolån dvs. personer som arbetar med att sätta samman, erbjuda, bevilja, förmedla eller ge råd om bostadskrediter till konsumenter, t.ex. rådgivare och kredithandläggare.
För att bli godkänd i ÅKU 2017 ska man genomföra minst sju för yrket relevanta ämnen, medan de som tillhör kategori bolån ska genomföra minst fem ämnen. 2017 är det tydlig tonvikt på regelverk och riktlinjer. Det handlar bl.a. om de kommande reglerna inom rådgivning för värdepapper, bolån, livförsäkring, försäkringsförmedling och penningtvätt.

Vi på Finanskompetens håller nu på att analysera och tolka kraven för ÅKU 2017. Utifrån kunskapsmålen tar vi fram vår pedagogiska, nyttiga och uppskattade utbildning. Det gör vi tillsammans med våra kompetenta ämnesexperter och vår skickliga samarbetspartner HiQ.

För Finanskompetens är det elfte året i rad som vi tar fram ÅKU. Det gör att vi har mycket kunskap och erfarenhet inom de ämnesområden som utbildningen omfattar vilket gör att vi kan säkerställa en ÅKU av högsta kvalitet.

Vi ser fram emot att erbjuda dig ÅKU 2017 och räknar med leverans med start under maj 2017.

Här hittar du SwedSecs kunskapskrav för ÅKU 2017.

Finanskompetenspodden!

$
0
0

Finns man överhuvudtaget om man inte har en podcast, undrade vi. För att ta det säkra före det osäkra, så drog vi igång FK-podden. Där kan du nu höra:

  • Skatt för rådgivare – nyheter 2017 – snack med skatteexperten Kent Andersson om skattenyheter 2017
  • Regelverk nu och då – intervju med regelverksgurun Alf-Peter Svensson om utvecklingen i finansbranschen utifrån regelverkens underbara värld
  • Vi snackar Fintech och sånt med Ann Grevelius!

Tanken med Finanskompetens podcast är att ge er nyheter, perspektiv och djupdykningar i finansbranschen.

Vi kommer löpande att lansera nya avsnitt, om t.ex. digitalisering och förändring i branschen, personlig utveckling och ledarskap, finansiell rådgivning, försäkringsförmedling, skatt, regelverk, bolån och ekonomi.

Följ vår pod och vinn en bok!

Klicka här och när du kommer in på Soundcloud så klickar du på den orange knappen ”Follow”. Skicka därefter ett epostmeddelande till info@finanskompetens.se med rubriken ”Jag följer FK-podden”. De fem första belönas med varsitt ex av boken ”Affärsvärldens bästa citat”.


Ny VD till Finanskompetens

$
0
0

Ny VD till Finanskompetens

Finanskompetens har rekryterat Rasmus Melander som ny VD. Rasmus startar den 1 september 2017 och tar då över efter Olle Hernell som varit tillförordnad VD under en tid.

Rasmus har under de senaste 17 åren på olika sätt jobbat inom finansbranschen och kommer närmast från rollen som vice VD på Compricer, som han också var med och grundade.

– Jag ser en fantastisk potential i den kunskap och erfarenhet som finns i bolaget idag och med den, tillsammans med teamet, kunna hitta nya vägar framöver. Finanskompetens satsar nu mycket och jag är väldigt glad att ha fått chansen att vara delaktig i att driva bolaget framåt, säger Rasmus.

– Jag är väldigt glad och nöjd att vi lyckats få en person av Rasmus kaliber som VD och delägare i Finanskompetens! Vi får en ledare och företagsbyggare som redan är varm i kläderna efter sin framgångsrika entreprenörsresa inom Compricer, säger Mathias Söderström, grundare och styrelseordförande i Finanskompetens.

 

Vi frågar Mathias Söderström, grundare och styrelseordförande i Finanskompetens:

Varför anställer vi Rasmus som ny VD?

Våra kunders affär utmanas av både digitalisering och tuffare regelverk. Kompetenskraven hos medarbetare och ledare byggs på i allt snabbare takt. Vi på Finanskompetens har redan idag en hög branschkompetens och förmåga att ta fram och genomföra väl fungerande utbildningar. Med den kompetens som Rasmus nu tillför bolaget, får vi ännu mer spets på det digitala inslaget i våra erbjudanden. Vi blir också en vassare och mer utvecklingsinriktad samarbetspartner, som stärker kompetensen i våra kunders digitala och traditionella kanaler.

 

Vi frågar Olle Hernell, tf  VD på Finanskompetens: 

Vad blir din roll när Rasmus kommer in som ny VD?

Jag kommer att jobba tätt ihop med Rasmus med att utveckla både våra kundrelationer och våra erbjudanden. Vi har dessutom många stora och väldigt spännande uppdrag att hugga tag i efter sommaren, så jag kommer givetvis att fokusera på dem i min roll som projektledare. Det känns jättekul att få in Rasmus som ny kraft i vårt gäng, som kan se på det vi gör från lite andra perspektiv.

 

Vi frågar Rasmus Melander, blivande VD på Finanskompetens:

Vem är du, Rasmus?

Under de senaste 17 åren har jag på olika sätt jobbat inom finansbranschen. Senast var jag med och startade Compricer som hjälper privatpersoner med olika lösningar inom deras privatekonomi. Jag drivs av att hitta nya vägar för bolag och anpassa dem till förändringar i marknaden.

Privat så är jag pappa till två små yrväder, önskar alltid att jag fick fler skiddagar varje vinter och försöker snickra på en liten stuga i skärgården trots tummen mitt i handen.

Hur vill du utveckla Finanskompetens kunderbjudande?

Jag kommer från ett digitalt sammanhang och ser enorma möjligheter i de förändringar som nu sker i finansbranschen. Vi ska fortsätta vara ett stöd och en partner för våra kunder och därigenom hjälpa dem att hitta lösningar på utmaningar de nu står inför. Delvis kommer vi göra det genom att fortsätta ligga i framkant i våra nuvarande utbildningar, men också satsa på nya områden som jag hoppas vi kan berätta mer om inom kort!

Vad tar du med dig från din tidigare entreprenörsresa i Compricer, som du tror att du vill använda framåt?

Jag har sett mycket av hur förändringar i konsumentbeteende skapat både utmaningar och möjligheter för finansbranschen. För mig handlar det väldigt mycket om att förstå våra kunders utmaningar och hur vi kan hitta lösningar för dem. Då kan vi växa tillsammans genom att vi som mindre aktör kan genomföra idéer och lösningar som inte ryms i en större organisation med andra prioriteringar.

Vilka utmaningar står finansbranschen inför vad gäller kompetens?

Dels det uppenbara i löpande förändrade och ökade regulatoriska krav, men jag tror att mycket också kommer att handla om att anpassa sig till nya sätt som finansiella tjänster konsumeras på och hur man utifrån det, med basen i kompetensen, kan bli relevant och hitta konkurrensfördelar.

Förutom utbildningar, vilken är din bästa lärupplevelse du varit med om privat eller företagsmässigt?

För egen del skulle jag säga att det var när jag för några år sedan tog dykarcert.

Och varför var den så bra?

En riktigt bra upplevelse måste ha en tydlig koppling mellan teori och praktik. Att efter en kortare teoretisk grund märka att det redan vid första tillfället i vattnet gick att tillämpa kunskaperna, innebar att jag kunde njuta av upplevelsen. Det var för mig ett klockrent exempel på teori som inte stannar i utbildningstillfället utan går att ta vidare i verkligheten.

Vi söker en utbildningskoordinator/programansvarig

$
0
0

Finanskompetens har under hösten rekryterat Rasmus Melander som ny VD och även tillsatt Jonas Gretzer i en ny tjänst med ett ansvar för digitala affärer. Vi fortsätter nu vår satsning för att utveckla våra utbildningar och plattformar. Vi söker därför just nu en utbildningskoordinator/programansvarig. Denna roll är en nyckelfunktion i bolaget där denna person kommer vara ansiktet utåt mot både kunder så väl som kursdeltagare samt samordna administrationen kring utbildningarna.

Läs mer om tjänsten här: http://jurek.se/jobb/FBC0A5AC-4689-45B0-AE8D-953D768410A7/

Vi kommer att ha ett fortsatt rekryteringsbehov under nästa år med ett flertal olika roller. Hör gärna av dig till vår VD Rasmus Melander på 073-946 59 39 eller rasmus.melander@finanskompetens.se om du tycker att det låter spännande att jobba hos oss.

Vilka omfattas av kraven för informationsgivare?

$
0
0

Vid årsskiftet träder som bekant Finansinspektionens nya föreskrifter om värdepappersrörelse i kraft (FFFS 2017:2) som en följd av Mifid 2. Det innebär bland annat ökade krav på säkerställande av kunskap och kompetens.

En av nyheterna är att personer som för institutets räkning lämnar information om finansiella instrument, investeringstjänster och sidotjänster måste ha kunskap och kompetens inom ett antal områden. Dessa personer måste även bli godkända i ett kunskapstest avseende dessa områden före 3 januari 2018.

Alf-Peter Svensson ämnesexpert på Finanskompetens, advokat och partner på DLA Piper går här igenom vilka som omfattas.

Vår utbildning Certifiering finansiella instrument för informationsgivare, som även inkluderar ett certifieringstest, går nu att boka via vår hemsida.

Vi söker en projektledare learning design

$
0
0

Finanskompetens växer och satsar! Vi söker därför just nu en Projektledare learning design. Denna roll är en nyckelfunktion i bolaget där denna person kommer ansvara för projektledning och framtagande av bolagets produkter.

Nedan är en beskrivning av tjänsten:


PROJEKTLEDARE LEARNING DESIGN – FRAMTAGANDE AV UTBILDNINGAR

Finanskompetens utvecklar och genomför utbildningar för företag inom finansbranschen och är ledande inom utbildningsprogram för certifiering och SwedSec-licensiering. Våra utbildningar har genomförts av över 30.000 personer. Vi utvecklar kunskapstester, digitala distansutbildningar, skräddarsydda e-learnings och lärarledda utbildningar utifrån våra kunders behov. Finanskompetens agerar även strategisk partner för våra kunder inom regulatoriska frågor och compliance.

Vi är ett litet och snabbfotat bolag, med många stora såväl som mindre kunder. Finansbranschen står inför stora utmaningar med digitalisering och ökad reglering och Finanskompetens satsar nu kraftfullt i en spännande fas av utveckling och tillväxt!

ARBETSBESKRIVNING
Finanskompetens söker nu en driven projektledare inom framtagande av utbildning till vårt växande team. Denna roll är en nyckelfunktion i bolaget där du kommer att ansvara för projektledning och framtagande av bolagets produkter.
I rollen som Projektledare kommer dina huvudsakliga uppgifter vara:

  • Ta fram kunskapsmål för utbildningar
  • Driva processer med kunder, ämnesexperter och underleverantörer
  • Skriva manus och utforma pedagogiskt upplägg
  • Testa och drifta utbildningar i LMS
  • Kvalitetssäkra, utveckla och uppdatera befintliga utbildningar

VEM ÄR DU?
Vi söker dig som drivs av att skapa lösningar och att ta fram nya produkter inom lärande. Vi tror att du har arbetat med utbildning inom finansbranschen och är väl bekant med de ämnesområden som vi verkar inom. Du har erfarenhet av projektledning och har en förmåga att arbetat strukturerat och målfokuserat.

Meriterande för tjänsten är erfarenhet från framtagande och produktion av digitala utbildningar och ett intresse för olika pedagogiska lösningar inom digitalt lärande. Likaså att kunna skriva manus, testfrågor och andra texter som ingår i utbildningar. Har du formell utbildning inom digital utbildning, pedagogik eller motsvarande ser vi det som en fördel men ej ett krav.

Som person är du lösningsorienterad och bra på att strukturerat styra projekt. Du trivs i en roll med många kontaktytor och har ett naturligt kundfokus. För att passa i rollen ser vi att du är en självgående person som är kommunikativ och utåtriktad.

Då vårt företagsklimat präglas av flexibilitet och tätt samarbete ser vi att du är en lagspelare och att du har en entreprenöriell och lösningsfokuserad ådra!

DU ERBJUDS
Du erbjuds en spännande roll i ett välrenommerat bolag, med möjlighet att växa och utvecklas!
Bolaget sitter i trivsamma lokaler vid Norra Bantorget i centrala Stockholm.

För frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Sofie Larsson på sofie@finanskompetens.se eller 070-726 70 20. Urvalsprocessen sker löpande och du är välkommen med din ansökan så snart som möjligt. Skicka CV och personligt brev på jobb@finanskompetens.


 

Vi kommer att ha ett fortsatt rekryteringsbehov under nästa år med ett flertal olika roller. Hör gärna av dig till vår VD Rasmus Melander på 073-946 59 39 eller rasmus.melander@finanskompetens.se om du tycker att det låter spännande att jobba hos oss.

FI har beslutat om nya föreskrifter för värdepappersrörelse

$
0
0

FI har idag beslutat om nya föreskrifter (FFS 2017:2) för värdepappersrörelse. De är ett led i att genomföra Mifid 2, EU-direktivet om marknader för finansiella instrument. FIs föreskrifter träder i kraft den 3 januari 2018.

http://fi.se/sv/publicerat/nyheter/2017/nya-regler-for-vardepappersrorelse/

Ett exempel på en förändring är inom kunskap och kompetens (FFFS 2017:2, 4 kap). Där en av nyheterna är att personer som för institutets räkning lämnar information om finansiella instrument, investeringstjänster och sidotjänster måste ha kunskap och kompetens inom ett antal områden. Dessa personer måste även bli godkända i ett kunskapstest avseende dessa områden före 3 januari 2018.

Finansinspektionen kräver att de som jobbar med finansiella instrument och investeringstjänster ska ha aktuella och relevanta kunskaper samt att de vid förändringar ska uppdatera dessa kunskaper. En nyhet i de nya föreskrifterna är att kunskaperna även ska säkerställas vid förändringar.

SwedSecs kunskapskrav för ÅKU 2018

$
0
0

SwedSec har idag släppt kunskapskraven för ÅKU 2018. Det innefattar kunskapskrav för ledning och kontroll, rådgivare, specialister samt bolån. Exempel på områden är investeringsbedrägerier, framtidsfullmakt, ny försäkringsdistributionslag och risktolerans och portföljval.

Läs mer här: http://www.swedsec.se/press/nyheter/arlig-kunskapsuppdatering-aku-2018/

Finanskompetens har redan påbörjat arbetet med att ta fram ÅKU 2018. Hör gärna av dig om du vill veta mer om detta.

Vi söker en projektledare produktion e-learning – Art director

$
0
0

Finanskompetens växer och satsar! Vi söker därför just nu en Projektledare produktion e-learning – Art director. Denna roll är en nyckelfunktion i bolaget där denna person bland annat kommer att ansvara för produktion och framtagande av mallar för våra e-learnings.

Nedan är en beskrivning av tjänsten:


PROJEKTLEDARE PRODUKTION E-LEARNING – ART DIRECTOR

Vill du vara med att förändra en bransch? Drivs du av att använda din kunskap och kreativitet för att hitta nya lösningar? Vill du vara med och förändra ett bolag, dess grafiska uttryck och hur digitala utbildningar kan utformas? Då finns möjligheten för rätt person här!

Finanskompetens utvecklar och genomför utbildningar för företag inom finansbranschen och är ledande inom utbildningsprogram för certifiering och SwedSec-licensiering. Våra utbildningar har genomförts av över 30.000 personer. Vi utvecklar kunskapstester, digitala distansutbildningar, skräddarsydda e-learnings och lärarledda utbildningar utifrån våra kunders behov. Finanskompetens agerar även strategisk partner för våra kunder inom regulatoriska frågor och compliance.

Vi är ett litet och snabbfotat bolag, med många stora såväl som mindre kunder. Finansbranschen står inför stora utmaningar med digitalisering och ökad reglering och Finanskompetens satsar nu kraftfullt i en spännande fas av utveckling och tillväxt!

ARBETSBESKRIVNING
Finanskompetens söker nu en driven projektledare/ad inom produktion av e-learning till vårat växande team.
I rollen som Projektledare kommer dina huvudsakliga uppgifter vara:
• Producera nya utbildningar i författarverktyg
• Uppdatera & utveckla befintliga utbildningar
• Utveckla grafisk profil och nya utbildningsmallar
• Utvärdera nya verktyg, plattformar & pedagogiska grepp
• Kvalitetssäkra & driftsätta e-learnings i LMS

VEM ÄR DU?
Vi söker dig som drivs av att skapa lösningar och att ta fram nya produkter inom digitalt lärande. Du har arbetat med produktion av digitala utbildningar och har vana skapa utbildningar med hjälp av författarverktyg. Tidigare erfarenhet av Articulate Storyline eller andra författarverktyg är meriterande. Meriterande för tjänsten är även att kunna skriva manus, testfrågor och andra texter som ingår i utbildningar. Har du formell utbildning inom produktion av digital utbildning, pedagogik eller motsvarande ser vi det som en fördel men ej ett krav, så även tidigare erfarenhet av finansbranschen. Vi ser gärna att du har ett intresse för digital teknik.

Som person är du lösningsorienterad och bra på att strukturerat styra projekt. Du trivs i en roll med många kontaktytor och har ett naturligt kundfokus. För att passa i rollen ser vi att du är en självgående person som är kommunikativ och utåtriktad.

Då vårt företagsklimat präglas av flexibilitet och tätt samarbete ser vi att du är en lagspelare och att du har en entreprenöriell och lösningsfokuserad ådra!

DU ERBJUDS
Du erbjuds en spännande roll i ett välrenommerat bolag, med möjlighet att växa och utvecklas!
Bolaget sitter i trivsamma lokaler vid Norra Bantorget i centrala Stockholm.

För frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Jonas Gretzer på jonas@finanskompetens.se eller 070-794 89 36. Urvalsprocessen sker löpande och du är välkommen med din ansökan så snart som möjligt. Skicka CV och personligt brev på jobb@finanskompetens!


Välkomna Evelyn vår nya utbildningskoordinator/programansvarig!

$
0
0

Idag börjar Evelyn Demir som vår nya utbildningskoordinator/programansvarig. Evelyn kommer vara ansiktet utåt mot både kunder så väl som kursdeltagare samt samordna administrationen kring utbildningarna. Evelyn kommer närmast från en roll som privatrådgivare inom Swedbank. Hon har även tidigare bland annat jobbat som fastighetsmäklare.

Vem är du, Evelyn?
Jag har arbetat inom både fastighet- och finansbranschen i flera år, senast som privatrådgivare på Swedbank. Med mig i bagaget har jag även två kandidatutbildningar inom företagsekonomi och fastigheter. Nu är det dags för en ny utmaning och det känns spännande att vara en del av Finanskompetens resa framåt.
Privat tycker jag om att resa och spendera tid med nära och kära.

Vad driver dig och hur vill du vara med och utveckla Finanskompetens?
Jag drivs av nya utmaningar och att få se att den tid jag lägger ner på mitt arbete faktiskt gör skillnad. Med min bakgrund som privatrådgivare vill jag vara med och skapa ännu bättre och anpassade utbildningar, både för våra erfarna deltagare samt för den lite yngre målgruppen som precis klivit in i bankvärlden.

Vilken är din bästa lärupplevelse du varit med om privat eller företagsmässigt och varför var den så bra?
När jag bestämde mig för att starta eget företag. Den resan var otroligt lång och krävande, jag utvecklades något enormt som person och insåg att inget är omöjligt. Om jag inte hade gjort den resan skulle jag definitivt inte vara den person jag är idag.

ÅKU 2018 – arbete pågår!

$
0
0

Vi är i full färd med arbetet inför ÅKU 2018. Två projektledare på Finanskompetens i samarbete med styrgrupp från våra kunder, manusförfattare, producenter, ämnesexperter, filmbolag med flera är med i processen.

Vi fick höga betyg från våra tusentals kursdeltagare förra året och vi jobbar hårt för att få dem ännu mer nöjda i år! Pontus Herin från DI-tv kommer även i år att leda deltagaren genom en intressant och effektiv kunskapsuppdatering.

Ämnen som i år är investeringsbedrägerier, EBA:s riktlinjer om styrning och kontroll, EU:s dataskyddsförordning, risk och portföljval, hushållets boendeekonomi, skärpta amorteringskrav för hushåll, försäkringars behandling vid bodelning och arvsskifte, familjerätt och bolån, beskattning av kapitaltillgångar samt derivat i näringsverksamhet, investeringssparkonto samt framtidsfullmakt.

Utbildningen kommer att vara anpassade efter fyra huvudsakliga yrkeskategorier; rådgivare, bolånerådgivare, specialister och personer inom lednings- och kontrollfunktioner. ÅKU riktar sig till SwedSec-licensierade men även till andra som vill säkerställa och uppdatera sina kunskaper.

Målet är att vi ska lansera i början av juni.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer!

Ny VD till Finanskompetens

$
0
0

Ny VD till Finanskompetens

Finanskompetens har rekryterat Rasmus Melander som ny VD. Rasmus startar den 1 september 2017 och tar då över efter Olle Hernell som varit tillförordnad VD under en tid.

Rasmus har under de senaste 17 åren på olika sätt jobbat inom finansbranschen och kommer närmast från rollen som vice VD på Compricer, som han också var med och grundade.

– Jag ser en fantastisk potential i den kunskap och erfarenhet som finns i bolaget idag och med den, tillsammans med teamet, kunna hitta nya vägar framöver. Finanskompetens satsar nu mycket och jag är väldigt glad att ha fått chansen att vara delaktig i att driva bolaget framåt, säger Rasmus.

– Jag är väldigt glad och nöjd att vi lyckats få en person av Rasmus kaliber som VD och delägare i Finanskompetens! Vi får en ledare och företagsbyggare som redan är varm i kläderna efter sin framgångsrika entreprenörsresa inom Compricer, säger Mathias Söderström, grundare och styrelseordförande i Finanskompetens.

Vi frågar Mathias Söderström, grundare och styrelseordförande i Finanskompetens:

Varför anställer vi Rasmus som ny VD?
Våra kunders affär utmanas av både digitalisering och tuffare regelverk. Kompetenskraven hos medarbetare och ledare byggs på i allt snabbare takt. Vi på Finanskompetens har redan idag en hög branschkompetens och förmåga att ta fram och genomföra väl fungerande utbildningar. Med den kompetens som Rasmus nu tillför bolaget, får vi ännu mer spets på det digitala inslaget i våra erbjudanden. Vi blir också en vassare och mer utvecklingsinriktad samarbetspartner, som stärker kompetensen i våra kunders digitala och traditionella kanaler.

Vi frågar Olle Hernell, tf  VD på Finanskompetens: 

Vad blir din roll när Rasmus kommer in som ny VD?
Jag kommer att jobba tätt ihop med Rasmus med att utveckla både våra kundrelationer och våra erbjudanden. Vi har dessutom många stora och väldigt spännande uppdrag att hugga tag i efter sommaren, så jag kommer givetvis att fokusera på dem i min roll som projektledare. Det känns jättekul att få in Rasmus som ny kraft i vårt gäng, som kan se på det vi gör från lite andra perspektiv.

Vi frågar Rasmus Melander, blivande VD på Finanskompetens:

Vem är du, Rasmus?
Under de senaste 17 åren har jag på olika sätt jobbat inom finansbranschen. Senast var jag med och startade Compricer som hjälper privatpersoner med olika lösningar inom deras privatekonomi. Jag drivs av att hitta nya vägar för bolag och anpassa dem till förändringar i marknaden.

Privat så är jag pappa till två små yrväder, önskar alltid att jag fick fler skiddagar varje vinter och försöker snickra på en liten stuga i skärgården trots tummen mitt i handen.

Hur vill du utveckla Finanskompetens kunderbjudande?
Jag kommer från ett digitalt sammanhang och ser enorma möjligheter i de förändringar som nu sker i finansbranschen. Vi ska fortsätta vara ett stöd och en partner för våra kunder och därigenom hjälpa dem att hitta lösningar på utmaningar de nu står inför. Delvis kommer vi göra det genom att fortsätta ligga i framkant i våra nuvarande utbildningar, men också satsa på nya områden som jag hoppas vi kan berätta mer om inom kort!

Vad tar du med dig från din tidigare entreprenörsresa i Compricer, som du tror att du vill använda framåt?
Jag har sett mycket av hur förändringar i konsumentbeteende skapat både utmaningar och möjligheter för finansbranschen. För mig handlar det väldigt mycket om att förstå våra kunders utmaningar och hur vi kan hitta lösningar för dem. Då kan vi växa tillsammans genom att vi som mindre aktör kan genomföra idéer och lösningar som inte ryms i en större organisation med andra prioriteringar.

Vilka utmaningar står finansbranschen inför vad gäller kompetens?
Dels det uppenbara i löpande förändrade och ökade regulatoriska krav, men jag tror att mycket också kommer att handla om att anpassa sig till nya sätt som finansiella tjänster konsumeras på och hur man utifrån det, med basen i kompetensen, kan bli relevant och hitta konkurrensfördelar.

Förutom utbildningar, vilken är din bästa lärupplevelse du varit med om privat eller företagsmässigt?
För egen del skulle jag säga att det var när jag för några år sedan tog dykarcert.

Och varför var den så bra?
En riktigt bra upplevelse måste ha en tydlig koppling mellan teori och praktik. Att efter en kortare teoretisk grund märka att det redan vid första tillfället i vattnet gick att tillämpa kunskaperna, innebar att jag kunde njuta av upplevelsen. Det var för mig ett klockrent exempel på teori som inte stannar i utbildningstillfället utan går att ta vidare i verkligheten.

FI har beslutat om nya föreskrifter för värdepappersrörelse

$
0
0

FI har idag beslutat om nya föreskrifter (FFS 2017:2) för värdepappersrörelse. De är ett led i att genomföra Mifid 2, EU-direktivet om marknader för finansiella instrument. FIs föreskrifter träder i kraft den 3 januari 2018.

http://fi.se/sv/publicerat/nyheter/2017/nya-regler-for-vardepappersrorelse/

Ett exempel på en förändring är inom kunskap och kompetens (FFFS 2017:2, 4 kap). Där en av nyheterna är att personer som för institutets räkning lämnar information om finansiella instrument, investeringstjänster och sidotjänster måste ha kunskap och kompetens inom ett antal områden. Dessa personer måste även bli godkända i ett kunskapstest avseende dessa områden före 3 januari 2018.

Finansinspektionen kräver att de som jobbar med finansiella instrument och investeringstjänster ska ha aktuella och relevanta kunskaper samt att de vid förändringar ska uppdatera dessa kunskaper. En nyhet i de nya föreskrifterna är att kunskaperna även ska säkerställas vid förändringar.

SwedSecs kunskapskrav för ÅKU 2018

$
0
0

SwedSec har idag släppt kunskapskraven för ÅKU 2018. Det innefattar kunskapskrav för ledning och kontroll, rådgivare, specialister samt bolån. Exempel på områden är investeringsbedrägerier, framtidsfullmakt, ny försäkringsdistributionslag och risktolerans och portföljval.

Läs mer här: http://www.swedsec.se/press/nyheter/arlig-kunskapsuppdatering-aku-2018/

Finanskompetens har redan påbörjat arbetet med att ta fram ÅKU 2018. Hör gärna av dig om du vill veta mer om detta.

Viewing all 97 articles
Browse latest View live