Quantcast
Channel: Finanskompetens
Viewing all 97 articles
Browse latest View live

GoAML: Finanspolisens nya rapporteringssystem vid misstanke om penningtvätt och finansiering av terrorism

$
0
0

Finanspolisen är en del av underrättelseenheten vid Polismyndighetens nationella operativa avdelning (Noa) och ansvarar för underrättelseverksamhet om penningtvätt och finansiering av terrorism.

Finanspolisen tar hand om information om förbrott till penningtvätt, när penningtvätt kan misstänkas vara ett sätt att dölja vinning av brott, eller information som omfattar finansiering av terrorism.

 

GoAML

GoAML är ett nytt system för inrapportering av misstänkta transaktioner till Finanspolisen. Tanken med systemet är att öka kvaliteten på inrapporterat material och stärka Finanspolisens analysförmåga och möjlighet att upptäcka och lagföra kriminella aktörer.

GoAML är utvecklat av FN-organet UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) och är anpassat för att stödja finansiell underrättelseverksamhet både på operativ och strategisk nivå. Införandet av goAML är framflyttat och nu beslutat till 1 mars 2019. Föreskrifterna planeras däremot att träda i kraft 1 april 2019.

 

Vad säger statistiken?

Under 2017 inkom 16 551 rapporter till Finanspolisen.

Dessa rapporter kom från totalt 228 verksamhetsutövare och myndigheter, varav 96 av dessa var banker.

 

 

De tre största branscherna som rapporterade in till Finanspolisen:

Bank- eller finansieringsrörelse inkl kreditmarknadsföretag: 12 169 rapporter
Betaltjänstverksamhet: 3 674 rapporter
Kasino: 296 rapporter


Den tre vanligaste anledningarna till misstanke var:

Upprepade överföringar/
stora överföringar till konto:
29,0 %
Ovanlig avvikande
transaktion:

21,5 %
Upprepade utlandsbetalningar/
stor utlandsbetalning:
17,8 %

Swish

Swish är en populär tjänst som används av många. Att snabbt och enkelt kunna överföra pengar gör dock att den, som andra lagliga tjänster, av vissa kan användas i brottsliga syften. Finanspolisen tar i sitt informationsblad ”Finanspolisen informerar” upp några indikatorer man bör fästa vikt vid när det gäller övervakning av swish-transaktioner. Ett exempel är bedrägerier där en brottsvinst kommer in till ett konto och snabbt överförs till ett annat. Där man använder Swish för skiktning, dvs för att skapa ett antal lager eller led mellan brottet och brottsutbytet ska dölja pengarnas ursprung. Läs vidare och fler exempel här.

Källa: Finanspolisens årsrapport 2017 och Finanspolisen informerar Maj 2018

Läs mer om Finanspolisen här


Välkomna Eric vår nya CTO!

$
0
0

Idag börjar Eric Krona i rollen som CTO på Finanskompetens. Eric kommer att ansvara för utvecklingen av våra tekniska plattformar. Eric har en lång erfarenhet av systemutveckling och har tidigare exempelvis varit CTO på Linas Matkasse.

Vem är du, Eric?

Jag är en person med stort intresse för teknik, utveckling och problemlösning. Tidigt insåg jag att det gick att hjälpa andra människor med hjälp av teknik. Där fanns en möjlighet att få lära sig mer om vitt skilda områden för att kunna bistå med en teknisk lösning på problem eller utmaningar. Det fångade mig verkligen och visade sig vara både lärorikt och spänannde.

Mer privat har jag familj med fru och två barn som jag gärna spenderar min tid med. Vi gör nog vad familjer gör mest, lagar mat, tränar, spelar spel, gör läxor och umgås gärna i vårt fritidshus i Dalarna.

Utöver det är jag också intresserad av friluftsliv och träning i olika former, detta gör jag mitt bästa för att dra med familjen på så ofta det går med lite skiftande resultat.

Vad driver dig och hur vill du vara med och utveckla Finanskompetens?

Jag trivs bäst i tätt samarbete mellan teknik och affär. Finanskompetens verkar i en för mig ny bransch med många spännande möjligheter. Jag ser stor potential i att kunna utveckla ett ännu bättre och mer modernt teknikstöd hos Finanskompetens för att utveckla affären både för Finanskompetens och våra kunder.

Vilken är din bästa lärupplevelse du varit med om privat eller företagsmässigt och varför var den så bra?

Jag uppskattar själv ett varierat lärande med både teori och praktik. Initialt tycker jag det är viktigt att visa upp eller beskriva en målbild var en vill komma, många har suttit på en mattelektion under sin skoltid och undrat ”Vad ska jag med det här till?”

Jag hade en kort tid en vikarierande mattelärare som beskrev konkreta tillämpningar innan varje nytt område. Vissa tillämpningar kändes vid det tillfället inte så sannolika, men även de finns kvar i minnet när de dyker upp i vardagen.

IDD träder i kraft fullt ut för förmedlare

$
0
0

Förra året var ett händelserikt år när det gäller nya regelverk, med exempelvis GDPR och IDD (Insurance Distribution Directive).

Regelverket för IDD trädde i kraft 1 oktober 2018, men det fanns övergångsregler för förmedlare som träder i kraft idag (23 februari 2019). Övergångsreglerna gällde kraven på kunskap och kompetens i 4 kap. samt insikt och erfarenhet i 5 kap. 3–6 §§ i FFFS 2018:10. Dessa skulle senast vara uppfyllda den 23 februari 2019.

IDD är något som påverkar många av våra kunder. Exempel på områden där reglerna har förändrats för försäkringsdistributörer är krav på produktstyrning, hantering av intressekonflikter, information till kund och inte minst kunskap och kompetens. IDD ställer i det senare krav på att medarbetare har rätt och aktuell kunskap och kompetens för sina arbetsuppgifter.

Vi på Finanskompetens håller på att ta fram utbildningar med tillhörande tester och systemstöd för att hjälpa våra kunder i denna process. Läs mer här om våra tjänster kring IDD.

Nu går det att boka SwedSec för informationsgivare

$
0
0

Sedan Mifid 2 trädde i kraft har det för de som för institutets räkning lämnar information om finansiella instrument, investeringstjänster och sidotjänster funnits krav på säkerställande av kunskap och kompetens inom ett antal områden.

Från den 2 april går det att boka licensieringstest och diagnostiskt test för informationsgivare via SwedSec.

Licensieringstestet består av 60 ordinarie uppgifter och fem s.k. utprövningsuppgifter. För att bli godkänd ska testtagaren ha minst 70 procent rätt totalt. Läs mer hos SwedSec här.

Finanskompetens har tagit fram en förberedande utbildning inför testet för informationsgivare. Till SwedSec-licens – Informationsgivare Distans

ÅKU-arbetet är i full gång

$
0
0
I år händer det mer än någonsin när det gäller de årliga kunskapsuppdateringarna. Vi på Finanskompetens är i full gång med arbetet att ta fram utbildningar och tester. Dessa kommer möta kraven i Finansinspektionens föreskrifter om försäkringsdistribution respektive om värdepappersrörelse! Håll utkik och hör av dig om du har frågor! Här kan du läsa mer [...]

Läs mer

Tjänstepensionerna växer snabbt – ny statistik från Svensk Försäkring

$
0
0

Svensk Försäkring har idag släppt ny statistik från den svenska försäkringsmarknaden för första kvartalet 2019.

Där framgår att premieinbetalningarna till livförsäkringar ökade med 8 procent jämfört med samma period under de senaste fyra kvartalen jämfört med samma period året innan. Där de kollektivavtalade tjänstepensionerna via valcentraler ökade med 17 procent de senaste fyra kvartalen.

Källa: Svensk Försäkring

Läs mer på Svensk Försäkring

Nya regler om egna affärer

$
0
0

Fondhandlarföreningen har beslutat om nya regler för anställdas affärer med finansiella instrument. De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2019.

En förändring gäller närståendes affärer där reglerna överlämnar till föreningens medlemmar att bedöma omfattningen av kravet. En annan förändring är att reglerna inte längre omfattar innehav i fonder.

Till reglerna >

Följebrev >

Årets ÅKU:er är klara

$
0
0

Nu är årets kunskapsuppdateringar klara. Utbildningarna består av e-learning, filmer och interaktiva övningar. Du avslutar utbildningarna med ett kunskapstest för att säkerställa att du har tillräckliga kunskaper.

Till följd av lagkrav om kunskap och kompetens för dig som arbetar med värdepapper (Mifid 2) och nya lagkrav inom försäkring (IDD) finns det i år flera olika typer av årliga kunskapsuppdateringar. Dessa är ÅKU 2019 SwedSec, ÅKU 2019 Informationsgivare och ÅKU 2019 Försäkringsdistribution.

Till årets ÅKU:er


Tyck till om branschvägledning för penningtvätt

$
0
0
Simpt (Svenska Institutet mot penningtvätt) har publicerat utkast till ytterligare branschvägledning om regelverken mot penningtvätt och terrorismfinansiering. Dessa är öppna för konsultation och synpunkter. Bakom Simpt står följande branschorganisationer: Finansbolagens Förening, Fondbolagens förening, Sparbankernas Riksförbund, Svensk Försäkring, Svenska Bankföreningen, Svenska Fondhandlareföreningen och Svenska försäkringsförmedlares förening. Utkasten omfattar frågor inom övervakning och rapportering, behandling av personuppgifter, [...]

Läs mer

Stor ökning i anmälningar om investeringsbedrägerier

$
0
0

FI rapporterar att antalet anmälningar om investeringsbedrägerier har ökat markant under sommaren.

FI skriver om två vanliga typer av bedrägeriförsök. Den ena handlar om att offret via sociala medier får ett erbjudande om att snabbt kunna tjäna eller vinna pengar. Det andra handlar om att offret blir uppringd av någon som erbjuder placeringar i värdepapper. Det handlar om lite större belopp där man måste agera direkt för att få ta del av det mycket förmånliga erbjudandet.

Läs mer hos Finansinspektionen

Vi söker en Systemutvecklare – Fullstack

$
0
0

Finanskompetens växer och satsar! Vi söker därför just nu dig som vill vara med och utveckla våra tekniska plattformar och vår teknikavdelning. 

Nedan är en beskrivning av tjänsten: 


SYSTEMUTVECKLARE – FULLSTACK

Vill du vara med att förändra en bransch? Vill du vara med och utveckla framtidens systemlösningar för utbildning och compliance inom bank och försäkring? Vi är ett litet och snabbfotat bolag, med många stora såväl som mindre kunder. Finansbranschen står inför stora utmaningar med digitalisering och ökad reglering och Finanskompetens satsar nu kraftfullt i en spännande fas av utveckling och tillväxt! 

Finanskompetens utvecklar och genomför utbildningar för företag inom finansbranschen och är ledande inom utbildningsprogram för certifiering och SwedSec-licensiering. Våra utbildningar har genomförts av över 30.000 personer. Majoriteten av alla utbildningar genomförs i vårt egenutvecklade system för utbildning, administration och uppföljning. Detta system har vi stora planer på att förfina och vidareutveckla, det är där du kommer in!

OM TJÄNSTEN
Vi jobbar idag långsiktigt med externa konsulter men har också påbörjat att rekrytera teknisk kompetens interntVi vill fortsätta att rekrytera internt för att kunna fortsätta utvecklingen av våra egna system. 

Vårt system bygger på både nya och äldre delar, där vi genom ett löpande förbättringsarbete moderniserar och förbättrar samtliga delar. Ny utveckling sker med automatiserade tester och granskning av kod.  

Dina huvudsakliga uppgifter kommer att vara:
• Förbättra och vidareutveckla vårt egenutvecklade system för utbildningar
• Bygga upp nya compliancesystem inom olika områden
• Agera tekniskt bollplank vid integrationer med kund och affärsutveckling
• Automatisera manuella processer
 Förbättra och utveckla vår driftsmiljö
 

VEM ÄR DU? 
Vi söker dig som har flera års erfarenhet och är riktigt vass inom system/webbutveckling i PHP (gärna f3 och/eller symfony/laravel), MySQL, HTML och javascript(gärna t.ex extjs) 

Det kommer primärt att vara backend men vill att du även har intresse och kunskaper inom frontend samt uppskattar ett bra användargränssnitt. Vi ser gärna att du har en högskole- eller civilingenjörsexamen inom relevant område, men inget krav om du har motsvarande erfarenhet från arbetslivet. 

Då vi kommer att skapa systemkopplingar mot våra kunder är det meriterande för tjänsten om du tidigare har jobbat med utveckling inom bank eller finans men det är inget krav. Samma sak gäller erfarenhet från utveckling inom utbildningsbranschen. 

Som person är du lösningsorienterad och bra på att strukturerat styra projekt. Då vårt företagsklimat präglas av flexibilitet och tätt samarbete ser vi att du är en lagspelare och att du har en lösningsfokuserad ådra! Då vi är ett litet bolag vill vi att du har ett eget driv och är självgående.

DU ERBJUDS 
Du erbjuds en spännande roll i ett välrenommerat bolag, med möjlighet att växa och utvecklas! Anställningen omfattas av förmåner i form av bra pensionsvillkor, sjukförsäkringsvillkor, friskvård med mera. 

Bolaget sitter i trivsamma lokaler vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. 

För frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Eric Krona på eric.krona@finanskompetens.se eller 070-691 30 83. Urvalsprocessen sker löpande och du är välkommen med din ansökan så snart som möjligt. Skicka CV och personligt brev till eric.krona@finanskompetens.se! 

Säg välkommen till nya SwedSec Bolån!

$
0
0

Vi har under våren och sommaren gjort om och förbättrat vår förberedande utbildning för dig som ska skriva SwedSecs licensieringstest för bolån.

Studieplanen är omgjord för att bättre leda dig genom de olika kunskapsområdena. Många nya inlärningsmetoder med ett flertal interaktiva element. Stora delar av utbildningsinnehållet är byggt i en ny plattform som fungerar lika bra i mobilen som på desktop.

Vi har fått mycket goda betyg från de deltagare som redan hunnit gå igenom den nya utbildningen.

Förbättrade utbildningar för dig som informationsgivare

$
0
0

Vi har gjort om och förbättrat våra grundutbildningar för dig som informationsgivare.

Både Certifiering Finansiella instrument för informationsgivare och SwedSec-licens Informationsgivare Distans har fått nya studieplaner för att bättre leda dig genom de olika kunskapsområdena. Stora delar av utbildningsinnehållet är byggt i en ny plattform som fungerar lika bra i mobilen som på desktop.

Om du jobbar som informationsgivare och ska ta SwedSec-licens ska du välja SwedSec-licens Informationsgivare Distans. Då gör du den förberedande utbildningen hos oss och tar det avslutande kunskapstestet (licensieringstestet) hos SwedSec.

Om du jobbar som informationsgivare men inte ska ta en SwedSec-licens väljer du Certifiering Finansiella instrument för informationsgivare. I denna utbildning gör du även det avslutande kunskapstestet via vår utbildningsportal. 

Propositionen om en ny reglering för tjänstepensionsföretag är här

$
0
0

Regeringen har idag överlämnat två propositioner med lagförslag för att genomföra andra tjänstepensionsdirektivet.

Den ena lämnar förslag om en ny reglering för tjänstepensionsföretag. Där föreslås bland annat att försäkringsföretag efter omvandling ska få driva tjänstepensionsverksamhet som tjänstepensionsföretag samt att det ska vara möjligt att bilda helt nya tjänstepensionsföretag, Den nya lagen föreslås träda i kraft den 15 december 2019, med undantag för vissa övergångsbestämmelser.
Läs mer på regeringens hemsida

I den andra propositionen föreslår regeringen förändrade och nya regler för pensionsstiftelser. 
Läs mer på regeringens hemsida

Rapport kring styrelsens kompetens i försäkringsföretag

$
0
0

Finansinspektionen publicerade häromdagen en rapport kring styrelseledamöters kvalifikationer, kompetenser och yrkeserfarenheter hos olika försäkringsföretag. Rapporten visar att det finns stora skillnader mellan olika bolag.

Solvens 2-regelverkets ställer krav på att styrelsen tillsammans har nödvändiga kompetenser, kvalifikationer och yrkeserfarenheter.

Finanskompetens har olika utbildningserbjudanden som kan tillgodose de behov som finns för styrelseledamöter inom försäkringsföretag. Kontakta oss för mer information.


Idag startar World Investor Week

$
0
0

World Investor Week startar idag den 30/9 2019. Det är en veckolång global kampanj som syftar till att främja kunskapsutveckling inom investeringar och investeringsskydd. De olika initiativ som tagits av tillsynsorgan inom värdepappersområdet världen över visas upp. Den anordnas av The International Organization of Securities Commissions (IOSCO).

Det är Finansinspektionen som samordnar Sveriges deltagande. Läs mer på Finansinspektionens hemsida.

SwedSecs kunskapskrav för ÅKU 2020

$
0
0

Nu har SwedSec släppt kunskapskraven för ÅKU 2020. Nytt är att kunskapskrav även finns för informationsgivare. En annan skillnad är att samtliga licenshavare, förutom informationsgivare, ska genomföra minst åtta för yrket relevanta ämnen. För informationsgivare gäller minst sex ämnen.

Nedan är några exempel på nästa års ämnesområden:

• Penningtvätt – kundkännedom
• Penningtvätt – för ledning och kontrollfunktioner
• Gröna bolån
• Skatteförändringar
• Uttag av pension
• Definitionen av insiderinformation
• Kapitalkrav
• Etikfall

Läs mer hos SwedSec

Det pratas om….”Transfer of learning”

$
0
0

Hur säkerställer du eller dina medarbetare att den kunskap som ni får till er via en utbildning överförs till ert arbete? Det pratas om ”Transfer of Learning”, att säkerställa att det som du lär dig via olika utbildningsprogram överförs till verkliga affärsresultat. Med andra ord att lära sig i ett sammanhang och tillämpa det på ett annat och i nya situationer.

När är det som mest sannolikt att lyckas med denna överföring av kunskaper? Förenklat kan man säga att en lyckad överföring sker om medarbetaren utvecklar sig i just den kunskap den behöver, just när han eller hon behöver det. Detta ställer en hel del krav på arbetsgivaren och den lärande organisationens strategi.

I grunden krävs en organisationskultur som uppmuntrar lärande och utveckling. Med en sådan kultur möjliggörs utveckling genom:

  • Chefer som utmanar sina medarbetare
  • Chefer som stöttar sina medarbetare
  • Motiverade medarbetare som vill lära sig
  • Lärande i sitt dagliga arbete/på plats/in action
  • Digitala lösningar som stödjer lärandet och finns där för medarbetaren när han eller hon behöver det.
  • Med mera

Vilket krav ställer då ”Transfer of Learning” på oss som utbildningsleverantör? Hur hjälper vi dig att överföra dina nya kunskaper till ditt dagliga arbete?

På Finanskompetens arbetar vi medvetet med att:

  • Dela upp våra digitala utbildningar och våra klassrumsutbildningar i moduler/avsnitt
  • Sprida våra utbildningsmoduler/avsnitt över tiden
  • Varva övningar med diagnostester och simulering av realistiska situationer
  • Variera lärmetoder och format till och inom de olika metoderna/avsnitten
  • Engagera deltagarna genom coaching och stöd
  • Erbjuda personlig kontakt till alla deltagare via programansvarig eller via vår support

Så jobbar Sparbanken Skåne med att utveckla kundmötet

$
0
0

Finanskompetens har under en längre tid jobbat med kompetensutveckling åt Sparbanken Skåne. Det har bland annat varit inom ramen för det som vi kallar för Affärsträning, vilket handlar om sälj-, kommunikations-, och ledarskapsträning.

För Sparbanken Skåne gjorde vi först en större lärarledd insats där samtliga medarbetare och chefer gick igenom lärarledda dagar i syfte att utveckla kommunikationen både i kundmötet och internt, och hitta en gemensam plattform och struktur. Därefter har vi tagit fram digitala mikroträningar som deltagarna har fått serverade under en längre period i syfte att följa upp och hålla kunskaperna levande. Utifrån mikroträningarna har teamcheferna i banken lett utvecklande möten med sina medarbetare.

Maria Stagmo, HR-chef Sparbanken Skåne

Vi har frågat Maria Stagmo, HR-chef på Sparbanken Skåne kring bakgrunden och erfarenheter så här långt.

Vad var syftet med att ni drog igång ”Framgångsrika möten” från början?
Vi har under ett par års tid arbetat med effektiva processer, och en del av detta arbete handlar om att skapa en tydlig struktur för kundmötet som ser likadan ut över hela banken. Vi ville dessutom att hela banken skulle ha ett tydligt kundfokus – de som inte själva möter externa kunder, stöttar ju dem som gör det.

En del av utbildningen handlade även om att få en bättre förståelse för hur det egna beteendet påverkar. Alla medarbetare har gått en tvådagars utbildning i framgångsrika möten och samarbeten, och alla chefer har fått ytterligare fyra dagars utbildning kopplat till detta – det handlar om att anpassa coachning och ledarskap till den medarbetare och den situation som man står inför.

Hur har du resonerat kring upplägget med de olika insatserna?
Efter den första stora insatsen ville vi behålla momentum i organisationen så att utvecklingskurvan inte stannade av och utbildningen blev en skrivbordsprodukt. Samtidigt ville vi att cheferna skulle äga den här insatsen. Därför skapade Finanskompetens ett antal mikroträningar som varje enhet fått gå igenom utifrån en fastställd process.

Vilka effekter har ni kunnat se?
Ett gemensamt språk och en tydlig struktur för kundmöten.

Vilka utmaningar finns?
Mikroträningarna har fungerat mycket bra i de flesta enheter, men det finns exempel på chefer som prioriterat ner dessa utbildningar till förmån för allt annat som händer i vardagen.

Varför valde ni att samarbeta med Finanskompetens?
Finanskompetens har lagt ner ett stort engagemang på att förstå våra utmaningar och vår företagskultur, och har varit lyhörda i att skapa en utbildning utifrån våra behov och vår position. Det har varit ett mycket positivt samarbete som jag varmt kan rekommendera!

Vad handlar femte penningtvättsdirektivet om?

$
0
0

Penningtvätt och finansiering av terrorism är internationella problem som utgör allvarliga hot mot det finansiella systemet och dess institutioner. Det är i förlängningen även en hot mot den reala ekonomin och den allmänna säkerheten. Bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism är också ett av delmålen i Agenda 2030: ”Till 2030 avsevärt minska de olagliga finansiella flödena och vapenflödena, öka möjligheterna att återvinna och återfå stulna tillgångar samt bekämpa alla former av organiserad brottslighet” 

Ökad globalisering, digitalisering, tillkomst av virtuell finansiering, utförda terroristdåd och utdelade myndighetssanktioner har lett till penningtvätt och finansiering av terrorism har fått stort fokus de senaste åren. Utvecklingen har lett till att regelverken anpassas och vidareutvecklas. 

EU:s femte penningtvättsdirektiv som huvudsakligen träder i kraft i januari 2020, är egentligen inte ett helt nytt direktiv, utan en revidering av det fjärde direktivet.  

Några av förändringarna är: 

  • Fler kategorier av företag – fysiska och juridiska personer som förvaltar och handlar med virtuella valutor samt fysiska och juridiska personer som förmedlar, förvarar eller handlar med konstverk – ska omfattas penningtvättslagstiftning.  
  • Tydligare och skärpta åtgärder för kundkännedom ska vidtas i förhållande till kunder i högrisktredjeländer. 
  • Utrymmet för att vidta förenklade åtgärder för kundkännedom i fråga om anonyma betalningsinstrument ska begränsas.  
  • Skyddet för visselblåsare ska utökas, framför allt genom nya bestämmelser om rätt till skadestånd.  
  • Finansinspektionen ska i större utsträckning samarbeta och utbyta information med Europeiska centralbanken och utländska tillsynsmyndigheter.  
  • Skyldigheten för företag som omfattas av penningtvättslagstiftningen att lämna uppgifter till Finanspolisen, ska också ska gälla i förhållande till Säkerhetspolisen. 

Skärpningarna i direktivet införs i Sverige huvudsakligen genom förändringar i lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism och i penningtvättsföreskrifterna. Samtidigt passar man i Sverige på att göra förtydliganden om några artiklar i det fjärde direktivet.  

Viewing all 97 articles
Browse latest View live